lauantai 18. tammikuuta 2014

Talviulkoliikuntaa ja sen seuraamuksia

Tiistaina 7.1. pyöräilin jumppaan ja vettä tuli kuin aisaa. Olin niiiin uitettua koiraa, etten muista koska viimeksi moista. Lähinnä huvitti.
Viikkoa myöhemmin, tiistaina 14.1. pyöräilin jumppaan, ja pakkasta oli ehkä jotain -15 kieppeillä. Vilu ei tullut, mutta renkaasta oli juuri edellisenä päivänä mennyt gummi. Jo toisen kerran tänä talvena. Grrh. Se ei huvittanut enää yhtään.

Talvi on siis viimeinkin tullut Turkuun, ja heti kerralla sellainen kunnollinen mistä tykkään, ja se on jopa kestänyt jo viikon verran eikä sen loppuakaan vielä lupailla. Hienoa! Edelleen pääsee erinomaisen hyvin pyöräilemään. Talvipyöräilyn riemut löysin Pirkanmaalla ollessani. Pakkanen ei ole minulle mikään erityisen suuri ongelma, liukkaus ja jää ja sohjo sitten sitäkin enemmän, silloin jää pyörä kotio. Pakkasella sen sijaan on todella hyvä pyöräillä. Pyörätiet eivät pääsääntöisesti ole liukasta jäärataa, vaan mukavasti pakkaslumen peittämiä. Mutta sitten siellä on sitä sepeliä. Mahdollisimman karkeaa sepeliä. Tottakai, ymmärrettävää ja hyvä niin, jotta jalankulkijat pysyvät pystyssä. Pyörälle ei sitten kuitenkaan ihan niin hyvä, kuten tässä tällä viikolla olen karvaasti saanut kokea. Minä tässä yritän pihistää rahamenoissani irkun eduksi ja Worldsien tarpeisiin, niin sitten pyöränhuolto syö kaiken. Grrh. Viikon sisään kahdet sisägummit ja kahdet ulkogummit, ja häränpyllyä budjeteille, vaikka pyöränhuoltosetä ihan pyytämättä antoi pienen alennuksenkin, säälistä varmaan, kun juuri kaksi päivää aikaisemmin olin edellisen kerran pankkikorttiani hälle heilutellut. Huokaus.

Pyörähuoltosetä näytti, mitä pyörängummistani löytyi. No sepelinpalahan se siellä!

Näiden pyörärikkojen takia on tullut harrastettua normaalia enemmän tavallista arki-/hyötyliikuntaa. Kumirikkojen seurauksena meni meinaan kävelyksi. Kävelin pyörärikon jälkeen treeneihin ja kävelin treeneistä kotiin. Kävelin seuraavana päivänä taas huoltoon hakemaan yhden pyörän ja viemään toisen, ja sitten parin päivän päästä vielä kävellen hakemaan sen toisenkin pyörän. Normitilanteessa neljän päivän sisään ihan liikaa kävelyä minun makuuni. Yleensä en erityisemmin pidä kävelystä, se on ihan liian hidasta ja rasittavaa ja hikistä ja saan siitä turhan usein penikkani kipeiksi, niin nytkin. Tällä kertaa yllättäen nämä talvikävelyt eivät kuitenkaan kummemmin harmittaneet, oli jopa ihan mukava kävellä. Elämme siis todellakin outoja aikoja, kun minä siedän sekä lenkkeilyä että kävelyä...? Silti, olen minä totaalisen koukussa fillariini. Asun ihan liian kaukana kaikesta silloin kun pyörällä ei liikkeelle pääse. Oi riemua nyt kun on taas fillari käytössä ja varastossa vielä toinenkin pyörä ehjänä, jos sepeli yhdestä pyörästä vielä kerran kumit hajottaa. Saisi kyllä olla jo hajottamatta.

Nyt talvellahan en lenkkipolulleni pääse. Talvella sen omistavat hiihtäjät, eikä siinä mitään, suon heille mieluusti sen ilon. Talvilenkkeilyvarustuksenikin on siinä määrin olematonta, että enpä tiedä keksisinkö edes mitä päälleni pistäisin jos lenkille haluaisin (!?). Tosin yksi tämän viikon kävelyistä meni jopa hölkäksikin, kun maanantaina kesken matkan se pyöränkumi hajosi ja jätin matkan varrella pyörän huoltoon, mutta tuntia oli ehdittävä pitämään. Oli se hyvä, että syksyllä tuli ne muutamat kerrat ihan juoksulenkillä käytyä, nyt pätkähölkkäämisen ansiosta myöhästyin vain n. kolme minuuttia, haa! Siitäkin huolimatta, että tuolloinen varustus ei todellakaan tukenut hölkkäilyä: raskaat talvikengät, pitkä raskas talvitakki, ja selässä ärsyttävästi hölskyvä reppu, eikä se pakkanenkaan hengästynyttä huohotustani mitenkään helpottanut...

Äsken tunnin kävelylenkki kauniissa pakkassäässä, seuraavaksi kuitenkin vastapainoa pakkaselle: Tänä iltana tropiikkiin!
Sisäliikuntamuotona mahdollisesti ankaraa joraamista :).

Kesähelledrinksut ja muut varusteet mukaan!

2 kommenttia:

  1. Hei, tuli mieleen että käytätkö talvella pyörässäsi nastarenkaita vai tavallisia renkaita? Minä käytän nastarenkaita, eikä niillä ole ollut sepelin kanssa mitään ongelmia - ainakaan vielä! Nyt saakin sitten ruveta pelkäämään. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavalliset renkaat fillarissa edelleen. Laiskuutta ja pihiyttä, sekä ristiriitaiset kommentit, joita olen nastarenkaiden käyttäjiltä saanut. Joku tykkää, toinen ei niinkään. Tuppaa nämä talvet täällä näköjään olemaan tätä nykyä sen verran vähälumisia, etten tiedä viitsinkö nähdä vaivaa :).

      Poista